Клятва вихователя здоров'я
Клянусь любить своїх дітей,
Їм своє серце віддавати,
Про силу духу піклуватись,
Здоров′я зберігати.

Прислів′я є у нас таке:
«В здоровім тілі – дух здоровий».
Тому для мене головне:
Щоб діти плавали в басейні,
Пили фіточаї смачні;
Зарядка, сауна і фізкультура.

Спіруліна і ревіт,
А ще – загартування, -
Ось все, що треба нам робить,
Аби уникнуть лікування.

Клянуся вчить своїх дітей
Любити Батьківщину,
Та поважать батьків своїх,
Служити Україні.

Учить дітей любить природу
Також, вважаю, необхідно.
Природа – дім наш, любим ми її,
Вона нас любить відповідно.

Клянусь давати всі знання,
Всебічно розвивать дитину,
Щоб самостійно йшла в життя,
Завжди була вона – Людина!

Автор – Жигаленко Н.П. вихователь СНВК №85
 Пошук
 Контакти
м. Полтава, 36002,
вул. Кагамлика, 31а
e-mail: p.shk.44@gmail.com
 Календар новин
«Березень.2024
Пн.Вт.Ср.Чт.Пт.Сб.Нд.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів новин

Як контролювати свої емоції, та справлятися з панікою. Та як знизити рівень стресу.

Вам необхідно за будь-яку ціну не допустити розвитку паніки як серед дітей, так і серед дорослих. Батьки повинні тримати себе в руках та транслювати спокій. Діти дуже "чутливо" вловлюють емоції людей, які їх оточують та їх реакція на те, що відбувається навколо, багато в чому залежатиме від того, як реагує дорослий.

Якщо ви починаєте панікувати, то паніка неодмінно передасться дитині. Однак, якщо вам справді дуже страшно, то не варто "маскувати" свої емоції. Дитина обов'язково розпізнає ваші спроби приховати від нього правду та почне фантазувати. Так, у його голові укорениться думка про те, що життям його рідних та його життю загрожує смертельна небезпека. Все це призведе до розвитку сильного страху та навіть паніки.

Психологи радять зізнаватись дітям у тому, що вам теж страшно і відверто з ними розмовляти про те, що відбувається. Не приховуйте правду і в м'якій формі розкажіть про війну (з огляду на вік дитини). Уникайте лякаючих деталей та подробиць, проте не вигадуйте казкові історії і не говоріть про те, що "це гримить грім".

Будьте відвертими і обговорюйте те, що відбувається навколо, а головне – запевніть дітей у тому, що вони знаходяться в безпеці поруч з вами і ви вжили всіх необхідних заходів для збереження їхнього життя та здоров'я.

Займайтеся творчістю та читайте вголос Заздалегідь подбайте про те, щоб у тому місці, куди ви ходите під час повітряної тривоги були книги, іграшки, пластилін, настольні ігри, карти, папір та олівці/фломастери. Займаючись з дитиною творчістю, ви допоможете їй відволіктися від негативних думок.

Запропонуйте малюкові намалювати малюнок для наших захисників – українських солдатів. Поясніть, що таким чином він підтримає бойовий дух воїнів і додає їм сили у боротьбі з ворогами. Малюнки можна публікувати у соцмережах та показувати це дитині. Таким чином він відчує свою важливість та значущість. Діти із задоволенням займуться з вами ліпленням або пограють у настольні ігри.

Це допоможе не лише провести час, а й стабілізує його психоемоційний стан. Також психологи радять читати вголос книги та обговорювати прочитане. Це допомагає дітям відволікатися від негативних думок та вивільняти свої емоції.

Обіймайте дитину та займайтеся дихальними вправами Психологи радять якнайбільше обіймати дитину і міцно притискати її до себе, зайвий раз тримати за руку і розтирати долоні, гладити по голові і цілувати. Це заспокоїть дитину у будь-якому віці.

Також запропонуйте дитині подихати разом з вами та попрактикуйте "квадратне" духання. Знайдіть очима прямокутний предмет і дотримуйтесь інструкцій: 1. Подивіться у верхній лівий кут і вдихніть, рахуючи при цьому до чотирьох. 2. Переведіть погляд на верхній правий кут і затримайте дихання, рахуючи до чотирьох. 3.Переведіть погляд у нижній правий кут і видихніть, рахуючи до чотирьох. 4. Переведіть погляд у нижній лівий кут і зробіть затримку з порожніми легенями, рахуючи до 4. Повторіть цей цикл 10-15 разів. Поступово збільшуйте час перебування у кожному з кутів квадрата.

Придумайте для дитини відповідальне доручення Навіть у цей непростий час обов'язково давайте своїм дітям доручення. Придумайте для своєї дитини "зону відповідальності" і заздалегідь домовтесь про те, що під час тривоги саме вона, наприклад, відповідатиме за "евакуацію" хатнього улюбленця до сховища. Або стежити за м'якою іграшкою та піклуватися про неї. Також можна запропонувати дитині відповідати за поповнення запасів питної води та їжі або організацію дозвілля під час тривоги. Це допоможе дітям відчувати свою значущість та відволікатися від негативних думок.

Виконуйте спеціальні вправи для зняття стресу Запропонуйте дитині сісти, зосередитись і разом з вами спробувати відволіктися від своїх внутрішніх переживань за допомогою техніки граудингу. Суть її полягає в тому, щоб подивитися навколо себе, знайти та описати: 5 предметів, які можна побачити; 4 предмети, які можна почути; 3 предмети, які можна спробувати на дотик; 2 предмети, які можна понюхати та 1 предмет, який можна спробувати на смак. Ця вправа допоможе знизити рівень стресу та відволіктися від своїх внутрішніх переживань.

Також обов'язково дайте дитині попити води та вмийте її. Навіть маленький ковток рідини допомагає заспокоїтись.
21 Липень, 2022 10:25 / Переглянуто: 269
© 2024 Авторські права Початкова школа №44