Клятва вихователя здоров'я
Клянусь любить своїх дітей,
Їм своє серце віддавати,
Про силу духу піклуватись,
Здоров′я зберігати.

Прислів′я є у нас таке:
«В здоровім тілі – дух здоровий».
Тому для мене головне:
Щоб діти плавали в басейні,
Пили фіточаї смачні;
Зарядка, сауна і фізкультура.

Спіруліна і ревіт,
А ще – загартування, -
Ось все, що треба нам робить,
Аби уникнуть лікування.

Клянуся вчить своїх дітей
Любити Батьківщину,
Та поважать батьків своїх,
Служити Україні.

Учить дітей любить природу
Також, вважаю, необхідно.
Природа – дім наш, любим ми її,
Вона нас любить відповідно.

Клянусь давати всі знання,
Всебічно розвивать дитину,
Щоб самостійно йшла в життя,
Завжди була вона – Людина!

Автор – Жигаленко Н.П. вихователь СНВК №85
 Пошук
 Контакти
м. Полтава, 36002,
вул. Кагамлика, 31а
e-mail: p.shk.44@gmail.com
 Календар новин
«Березень.2024
Пн.Вт.Ср.Чт.Пт.Сб.Нд.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів новин

"Самоповага у дітей та як її виховувати"

Наші батьківські зусилля при вихованні дітей дуже важливі, оскільки наш вплив зберігається впродовж усього життя. Але що найцінніше з того, що ми можемо подарувати нашім дітям? Любов до себе, адекватна самооцінка та самоповага!

Любов до себе

Любов до себе є найбільш важливою з усіх навичок. Любові до себе діти вчаться, виходячи зі ставлення до них батьків (та інших дорослих). Їм головним чином необхідно відчувати та знати, що їх люблять і приймають такими, якими вони є. І це знання стане тією основою, від якої відштовхнеться їх природний порив примножувати любов і нести її у світ, а також бажання навчитися цього конструктивними способами. Саме тому це дійсно найкращий наш подарунок дітям.

Любов до себе в дітей, як і в дорослих, передбачає симпатію до себе, добре ставлення та турботу про себе, внутрішній комфорт від перебування наодинці із собою та прийняття себе таким, який є. Діти повинні знати, що, незважаючи на те що батькам може не подобатись те, що діти роблять чи робили раніше, вони все одно люблять своїх дітей і будуть любити завжди. Існує велика різниця між неприйняттям поведінки дитини та неприйняттям самої дитини. Допоможіть їй зрозуміти та осмислити, що вона є людиною, і як людина неодмінно буде припускатись помилок. Наша мета як батьків – допомагати нашим дітям учитись на цих помилках і сприяти їм при їх виправленні.

Також ми повинні допомогти дитині відшукати її сильні сторони, її особистісні переваги, отже, і пережити успіх. Зрозуміло, що для різних дітей під поняттям «успіх» розуміються різні речі. Для однієї дитини успіхом буде можливість надягти зимові чоботи без сторонньої допомоги й почути у відповідь: «Чудова робота!». А інша дитина може відчувати радість, коли перед сном розкладе на свої місця всі іграшки.

Самооцінка

Самооцінка – це уявлення нас про самих себе. Це те, як ми оцінюємо свої якості, риси, емоції, почуття, переваги й недоліки, бачачи себе такими, які ми є в дійсності, а також те, як ми до всього цього ставимось. Щоб навчити дітей адекватно оцінювати себе, ми повинні дивитись на них без ярликів, штампів і порівнянь. Якщо дитина вище, ніж більшість інших дітей в її класі, вона може почуватись ніяково. Але якщо дитині пояснити, що її ріст – це її природна особливість, якою вона може пишатись, то дитина сформує вірне сприйняття свого тіла та повагу до себе й буде поважати інших людей.

Самоповага

Самоповага (почуття власної гідності) є основою щасливого життя. Завдяки самоповазі ми віримо, що можемо досягти багато чого, використовуючи наші здібності, а також зробити свій внесок у розвиток суспільства й гідно вести повноцінне життя. Розвитку самоповаги в дитини сприяють її досягнення. Тому так важливо доручати їй виконання нескладних завдань, адекватних її віку та рівню розвитку, впоравшись з якими, вона зможе відчути себе успішною та зрозуміти свою значущість.

Необхідно пам’ятати про те, що в кожної дитини є щось унікальне, якась особлива якість, чи то готовність у будь-який момент запропонувати іншому малюку покататись на своєму велосипеді, чи то її почуття гумору, чи здатність якось по-особливому наспівувати різні мелодії. Відмічаючи це у м’якій, ласкавій формі, ми даємо дітям можливість сформувати позитивне мислення. Зазвичай, діти захоплюються від того, що на світі немає більше нікого точнісінько такого, як вони. Підтримайте цю унікальність дитини, дивлячись в її очі з любов’ю, що мовчки скаже їй: «Ти особливий. Я люблю тебе!».

І пам’ятайте: діти впізнають і пізнають себе шляхом віддзеркалення в інших людях. Упродовж перших і дуже важливих років їхнього життя батьки є основним джерелом, яке забезпечує таке віддзеркалення. Пізніше до батьків приєднуються вчителі та друзі, продовжуючи подальший процес віддзеркалювання.

29 Січень, 2022 18:28 / Переглянуто: 131
© 2024 Авторські права Початкова школа №44