Клятва вихователя здоров'я
Клянусь любить своїх дітей,
Їм своє серце віддавати,
Про силу духу піклуватись,
Здоров′я зберігати.

Прислів′я є у нас таке:
«В здоровім тілі – дух здоровий».
Тому для мене головне:
Щоб діти плавали в басейні,
Пили фіточаї смачні;
Зарядка, сауна і фізкультура.

Спіруліна і ревіт,
А ще – загартування, -
Ось все, що треба нам робить,
Аби уникнуть лікування.

Клянуся вчить своїх дітей
Любити Батьківщину,
Та поважать батьків своїх,
Служити Україні.

Учить дітей любить природу
Також, вважаю, необхідно.
Природа – дім наш, любим ми її,
Вона нас любить відповідно.

Клянусь давати всі знання,
Всебічно розвивать дитину,
Щоб самостійно йшла в життя,
Завжди була вона – Людина!

Автор – Жигаленко Н.П. вихователь СНВК №85
 Пошук
 Контакти
м. Полтава, 36002,
вул. Кагамлика, 31а
e-mail: p.shk.44@gmail.com
 Календар новин
«Березень.2024
Пн.Вт.Ср.Чт.Пт.Сб.Нд.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів новин

Вчіться відпочивати з дітьми влітку і розмовляти про природу

Всі – і дорослі, і діти – чекають літа, тепла, відпустки. А коли настає ця пора, виникають нові проблеми: де і як відпочити, куди поїхати. А головне – як організувати життя дитини. Не у всіх є можливість відвідати країни близького чи далекого зарубіжжя. Тим більше, якщо у вас є дитини, та ще й не одна.

Відпочити зі своєю дитиною – це чудова можливість побути з нею наодинці, подивитися на неї іншими очима, порадіти тому, як вона виросла і як багато її цікавить.
Намагайтесь зробити відпочинок з малюком корисним і для нього, і для себе. Спілкування з дитиною потребує від дорослого не тільки терпіння, але й знання, розуміння того, як збагатити життя малюка новими враженнями, не втомивши його, як організувати літній відпочинок так, щоб він був оздоровчим. Вам у пригоді стануть наші поради.
Запитання перше і завжди найгостріше: чи треба спати дитині вдень? Відповіді на запитання не можуть бути однозначними. Придивіться до своєї дитини і, головне, пам'ятайте, що дошкільник живе за своєю програмою – такі особливості його віку. Плануючи щось для малюка, обговоріть разом із ним, що і коли ви робитимете і навіщо. Якщо він прийме цей режим, повірте, він буде виконувати його сам.
А чи потрібно дітям влітку спати вдень і якою має бути тривалість сну, вирішуйте самі.

У ЩО МИ ПОГРАЄМО?
Від'їжджаючи на літній відпочинок, не забудьте іграшки, звичайно, улюблені. Діти різного віку залюбки граються м'ячем. Ігри з м'ячем різноманітні і сприяють розвитку організму дитини. Цих ігор варто навчити дітей: перекидати м'яч з поступовим збільшенням відстані, кидати його на підлогу, в стінку, підкидати вверх, ловлячи його обома або однією рукою, із плесканням у долоні, змінюючи положення рук, через сітку потрапляти м'ячем у ціль. Для того, щоб „школа м'яча” була гарно засвоєна вашою дитиною, грайте разом з нею.

ІГРИ ДІТЕЙ З ВОДОЮ ТА ПІСКОМ
Організуйте ігри дитини з піском, але пам'ятайте, що пісок потребує систематичного догляду. Раз на тиждень його варто обливати окропом, щодня „прочісувати” граблями, очищати від сміття, згрібати після кожної гри ввечері і за годину до гри поливати - пісок буде чистим і пластичним.
Для ігор з водою можна використати гумові надувні басейни, поліетиленові ванни й тазики, поміщати в них плаваючі іграшки, пляшечки, баночки з поліетилену. Зробіть з дітьми кораблики, нехай гумові ляльки „вчаться” плавати, а каченята живуть на пісочній фермі біля „ставка” – вкопаного в землю тазика.

НАДАЙТЕ ДИТИНІ МОЖЛИВІСТЬ САМОВИРАЗИТИСЯ
Підвищений емоційний настрій влітку позначається в дітей прагненням втілити свої враження в малюнок, ліплення. Нехай у дитини завжди будуть під рукою різні фарби, фломастери, олівці, пластилін і глина. Малюнок – це показник психічного стану дитини. Яскраві, соковиті фарби говорять про те, що з дитиною все добре. Використання малюком переважно темних тонів для малюнка повинно насторожити дорослого.

ЯКЩО ДИТИНА ЗАЛИШИЛАСЯ В МІСТІ
Як зробити перебування дитини в місті цікавим?
Залучення дитини до спостереження за життям тварин, ознайомлення з особливостями різних представників тваринного світу може зіграти велику роль у вихованні її почуттів, рис характеру і правильного ставлення до навколишнього середовища.
Привабливими об'єктами можуть стати такі тварини, яких ми часто зустрічаємо, але майже не звертаємо уваги. Це – комахи. Невеликий газон, квітник, пустир, старий ставок або калюжа, яка ніколи не висихає, група кущів або дерев, дерев'яні огорожі або стіни будинків – місця, де їх можна побачити. Комахи – істоти, як правило, невеликі за розміром, при бажанні їх можна навіть потримати в долоньці і добре роздивитися, не завдаючи їм ніякої шкоди.
Комахи приваблюють дітей тим, що вони дуже рухливі, стрибають, бігають, літають, зариваються в землю або пісок, багато з них мають яскраве забарвлення, незвичну форму.
Кожний вид має свої особливості в поведінці і способі життя. Одні спритно маскуються, коли виникає небезпека, інші – добре захищаються, виробляючи запахи або видаючи звуки, які відлякують ворога, а треті, навпаки, вдають із себе хижаків або мертвих (сонечко, жуки-листоїди, довгоносики).
Переважно всі комахи захищаються від птахів. Для цього вони добре маскуються. Метелики, наприклад, сідають на землю і стіни так, щоб тінь від складених крил не падала в сторони. Нижній бік крилець у них завжди пофарбований у тон, який зливається з тлом. Багато комах „несмачні”. Вони попереджають про це своїм яскравим забарвленням. Гусениці завжди „одягнені в маскувальний халат” – пофарбовані під колір тієї рослинності, якою вони харчуються, і тому їх важко помітити. Багато комах прикидаються сухими гілочками, сучками, паличками, сухими і зеленими листочками.
Спостереження за комахами сприяє розумінню дітьми взаємозв'язків живої і неживої природи і дбайливого ставлення до неї.
Дитина запитує, експериментує, значить – пізнає світ. Допоможіть їй у цьому і ви ніколи про це не пошкодуєте. Активізація пізнання в дитинстві відгукнеться в дорослому житті інтелектом та творчістю.
31 Липень, 2019 17:56 / Переглянуто: 570
© 2024 Авторські права Початкова школа №44