Клятва вихователя здоров'я
Клянусь любить своїх дітей,
Їм своє серце віддавати,
Про силу духу піклуватись,
Здоров′я зберігати.

Прислів′я є у нас таке:
«В здоровім тілі – дух здоровий».
Тому для мене головне:
Щоб діти плавали в басейні,
Пили фіточаї смачні;
Зарядка, сауна і фізкультура.

Спіруліна і ревіт,
А ще – загартування, -
Ось все, що треба нам робить,
Аби уникнуть лікування.

Клянуся вчить своїх дітей
Любити Батьківщину,
Та поважать батьків своїх,
Служити Україні.

Учить дітей любить природу
Також, вважаю, необхідно.
Природа – дім наш, любим ми її,
Вона нас любить відповідно.

Клянусь давати всі знання,
Всебічно розвивать дитину,
Щоб самостійно йшла в життя,
Завжди була вона – Людина!

Автор – Жигаленко Н.П. вихователь СНВК №85
 Пошук
 Контакти
м. Полтава, 36002,
вул. Кагамлика, 31а
e-mail: p.shk.44@gmail.com
 Календар новин
«Березень.2024
Пн.Вт.Ср.Чт.Пт.Сб.Нд.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів новин

Праця в куточку природі

Цей вид діяльності має винятково важливе значення для розвитку дитини дошкільного віку, бо це єдина праця, в результаті якої діти виробляють матеріальні цінності – вирощують квіти, овочі.

Особливість цього різновиду праці полягає в тому, що діти мають справу не з речами, не з матеріалами, а з живими об’єктами. Щоб добре доглядати за рослинами, тваринами, потрібно любити їх, бережно до них ставитися, багато знати й уміти.

Куточок природи в молодших групах
При підборі мешканців куточка природи в молодших групах враховують перш за все особливості сприйняття дітьми предметів (малята виділяють яскраві ознаки і властивості), а також освітні завдання. Малята повинні навчитися впізнавати і називати 2—3 рослини, їх основні частини (листок, стебло; квітка).
У другій молодшій групі вихователь організовує спостереження дітей за працею дорослих у куточку живої природи. А лише після того, як діти навчаться бачити і розуміти, що і як робить дорослий, даються їм невеликі доручення. Вони мають індивідуальний, короткотривалий і простий за своїм змістом характер: насипати корм рибкам, полити рослини, посіяти насіння, посадити цибулю.
Спостерігаючи за тваринами, малята вчаться впізнавати їх за зовнішніми яскравими ознаками: частинам тіла, характером руху, видаваними звукам тощо.
У куточку природи молодших груп розташовують рослини, у яких яскраво виражені основні частини (стебло, листя). Це звичайна (або зональна) пеларгонія (герань), фуксія, вічноквітуча бегонія, бальзамін («вогник»), азалія, китайський розан і ін.
Привертають увагу дітей і рослини, у яких оригінально забарвлене листя: строкате- аукуба («золоте» або «ковбасне» дерево), колеуси. Аукуба і китайський розан (невеликих розмірів), крім того, мають досить велике і міцне листя, на якому можна вчити дітей другої молодшої групи першим нескладним прийомам підтримування рослин у чистоті. Цим же прийомам можна навчати дітей в процесі догляду за молодими азаліями, фікусами.
З названих видів для спостереження протягом року виносять 3—4 рослини. Деякі з них можуть бути в двох екземплярах, для того, аби діти могли вчитися знаходити однакові рослини.
У другій групі молодшого віку в куточку природи можна розташовувати акваріум з рибкою. Для малят, враховуючи особливості їх сприйняття, потрібно підібрати рибку яскраво забарвлену, яка веде протягом більшої частини року активний спосіб життя, охоче поїдає корм. Це звичайна золота рибка, золотистий і сріблястий карасі. Вони мають типову форму прісноводих риб, привабливі за забарвленням, досить рухливі.
У молодших групах дитячого садка можна утримувати птиць. Бажано аби пташка мала яскраве оперення, веселу вдачу, була невибаглива до їжі. Для цього понад усе підійде канарка.
Утримувати ссавців постійно в куточках природи молодших груп не доцільно. Ссавці, навіть дрібні, вимагають значно більшої уваги, ніж інші тварини (часте годування, щоденне прибирання кліток і т. п.). Можна утримувати кролика. Клітку з кроликом, білкою або морською свинкою, хом'яком зрідка приносять в групу малят для епізодичного, короткочасного спостереження.


Куточок природи в середній групі
В середній групі праця дітей у куточку природи має більш різноманітний і систематичний характер. Під наглядом вихователя і з його допомогою вони поливають рослини, протирають листочки, підтримують рослини в чистоті, годують рибок, сіють овес, ячмінь в ящиках тощо.
У середній групі у дітей формують уміння бачити різноманітність властивостей і якостей предметів і їх частин (різноманітність форми, кольору, величини, характеру поверхні і т. д.). Діти опановують складніші прийоми, порівняння, вчаться встановлювати відмінності і схожість предметів, узагальнювати предмети за тими або іншими ознаками.
Ускладнюються знання про рослини і тварин. Діти чітко розрізняють особливості рослин, знайомляться з умовами, необхідними для їх життя. Число рослин, які впізнають і називають малята, зростає.
Дитина п'ятого року життя, знайомлячись з тваринами, відзначає своєрідність їх зовнішнього вигляду, будови, руху, способу живлення; встановлює і перші зв'язки - залежність характеру руху від особливостей будови кінцівок.
У процесі догляду (разом з вихователем) за мешканцями куточка діти опановують нескладні уміння: підтримувати рослину в чистоті, правильно поливати її, мити напувалки і годівниці для тварин, давати корм. Спостерігаючи за рослинами і тваринами, підмічають яскраві прояви в рості, розвитку рослин і тварин. Свої спостереження вчаться відображати в зв'язному, точному мовленні.
Розширення і ускладнення програмних завдань в середній групі вимагає поповнення куточка природи новими мешканцями. Кімнатні рослини повинні мати різну форму і величину листя, оскільки малята опановують нові прийоми підтримки рослин в чистоті: обливають з дрібної лійки або обприскують з пульверизаторів рослини з дрібним листям, обтирають вологим пензликом або щіткою листя, що має щербини, сухим пензликом – опушене листя. При цьому діти вчаться встановлювати спосіб догляду залежно від характеру листя: величини, кількості, характеру поверхні, її міцності.
У середній групі утримують алое або агаву (з соковитим листям, що має щербини по краях), бегонію-рекс, аспарагус, запашну герань (з візерунчастим, опушеним листям) і ін. Одночасно в куточку природи може бути до 6—8 видів рослин.
У акваріумі містяться два види риб, що відрізняються на вигляд і звичкам: повільний ставковий карась і верткі рухливі верховодки; різновиди золотої рибки -- вуалехвіст, телескоп і одночасно (у іншому акваріумі) рибки з місцевих водоймищ. Відмінності в зовнішньому вигляді і звичках названих риб досить помітні і можуть бути виявлені дітьми при спостереженні. У куточку природи середньої групи можна містити тих же канарок.
Як постійних мешканців в куточку природи середньої групи можна мати і ссавців. Діти цього віку сповна можуть опанувати нескладні навички догляду за ними. Так, доцільно помістити в куточку цікавих за своїми звичками морську свинку і хом'яка. Догляд за ними простий, вони доброзичливі, у них легко виробляються рефлекси на сигнали — час, обстановку.


Куточок природи в старшій групі
Старші дошкільники повинні не лише вміти виконувати певну дію, пов’язану із працею у природі, а й знати, навіщо це треба робити і як саме, щоб не завдати шкоди зеленим об’єктам.
У старшій групі продовжується формування умінь спостерігати, порівнювати предмети, узагальнювати і класифікувати їх за різними ознаками. Основним змістом спостережень стають ріст і розвиток рослин та тварин, зміни їх за сезонами. Діти повинні знати, що рослини для свого росту і розвитку потребують світло, вологу, тепло, ґрунтове живлення; різні рослини потребують різної кількості світла, вологи.
Продовжується ознайомлення дітей з рослинами, з особливостями їх зовнішньої будови: не лише з різноманітністю листя, але і стебел та квітів. Закріплюються уміння визначати спосіб догляду за рослинами залежно від характеру листя і стебла (спосіб підтримки рослини в чистоті).
У зміст пізнавальних завдань про рослини включають знання про деякі способи їх вегетативного розмноження, зокрема стебловими держаками.
Все це вимагає поповнення куточка природи новими рослинами: з різними стеблами (в'юнкими, такими, що стеляться або видозміненими прямостоячими стеблами), що мають цибулини, бульби. Це можуть бути 2—3 види традесканцій, цисус, в'юнкий плющ, фікус, алое, зигокактус, епіфіллюм, цикламен, примула, амариліс, клівія і ін. Вони мають різноманітні за формою листя, стебла, квіти, у них різні потреби в світлі і волозі.
При підборі тварин для куточка природи старших дошкільників необхідно враховувати основне програмне завдання - забезпечити формування первинних знань про особливості пристосування тварин до умов місця існування.
В акваріумах добре мати теплолюбних живородних і ікрометальних риб — гуппі, мечоносців, скалярій та ін. Не менший інтерес у дітей викличе і спостереження за в'юном. Ця маленька рибка місцевих водоймищ — своєрідний барометр: перед настанням негоди у неї підвищується рухова активність.
З птахів потрібно віддати перевагу тим, які виводять в неволі потомство — канарка, хвилясті папужки. Ріст і розвиток пташенят, турбота дорослих птиць про потомство — коштовний матеріал для спостереження. Не слід при цьому забувати про те, що дітям властиве відчуття особливо дбайливого і протекційного ставлення до дитинчат, і турбота про безпорадних, зростаючих пташенят — джерело добрих і гуманних відчуттів, дбайливого ставлення до всього живого.
У куточок природи старшої групи добре помістити черепаху (будь-який вид). Звичайно це тварина впадає взимку в нетривалу сплячку. Якщо черепаха живе в куточку декілька років, то сплячки може і не бути, тоді в цей період черепаха стає млявою, неохоче бере корм. (Зрозуміти причину такого стану і створити відповідні умови для життя тварини можуть лише старші дошкільники.)
На кінець року діти цієї групи повинні вміти самостійно доглядати за рослинами, поливати, мити, розпушувати землю, оббирати сухі листочки, пересаджувати рослини, висівати насіння.


Вимоги до відбору мешканців куточка природи:
  1. Рослина або тварина має бути типовою для тієї або іншої систематичної або екологічної групи. При цьому стає можливим познайомити дітей з основними, типовими рисами, умовами або способом життя, характерними для великої групи рослин і тварин.
  2. Догляд за мешканцями куточка за якістю, характером праці, має бути доступний дітям дошкільного віку (за участю і керівництвом з боку вихователя). Тому відбирають рослини і тварин, невибагливих до їжі і догляду.
  3. Рослини і тварини в куточку природи мають бути зовні привабливими, здатними викликати і утримувати ще не дуже стійку увагу дошкільника.
  4. Необхідно мати декілька екземплярів одного виду рослин і тварин; діти побачать в об'єктах не лише загальні, але й індивідуальні ознаки, це підведе їх до розуміння різноманітності і неповторності живих організмів.
  5. Рослини і тварини мають бути абсолютно безпечні, не приносити ані найменшої шкоди здоров'ю дітей.
  6. Необхідно враховувати можливість нормальної життєдіяльності, зростання і розвитку тварин і рослин в умовах приміщення дитячої установи.

Розміщуючи мешканців в куточку природи, слід в першу чергу поклопотатися про те, аби були враховані їх біологічні особливості і потреби. Так, одні кімнатні рослини (герань, кактуси і ін.) мають потребу у великій кількості сонячного світла, їх слід поставити у найсвітліше місце, інші (наприклад, узамбарська фіалка) погано переносять прямі сонячні промені.
Біологія ящірки і жаби така, що тераріум, де живе ящірка, слід ставити на місце, що добре прогрівається сонцем, тераріум з жабою має бути неодмінно в затінку.
1 Лютий, 2016 13:51 / Переглянуто: 6943
© 2024 Авторські права Початкова школа №44